... .................................. Noworoczne spotkanie ....
Na pierwszy spacer w Nowym Roku wybrałam się do oddalonego o kilka kilometrów lasu Już z daleka słychać było charakterystyczne stukanie w pień drzewa ... Ileż to razy wsłuchując się w podobne odgłosy biegałam od drzewa do drzewa, by wypatrzyć, tego niezwykle pożytecznego mieszkańca lasu zwanego "lekarzem drzew". A dzisiaj ... mocnym spiczastym dziobem drążyła otwór w pniu szukając owadów ukrytych w szczelinach kory urodziwa samica dzięcioła dużego
Jednym ze stałych bywalców ptasiej stołówki za oknem jest grubodziób zwyczajny. Pojawia się już wczesnym rankiem i zanim na codzienny posiłek zlecą się pozostali stołownicy powyjada większość wyłożonych smakołyków Mniejsze ptaszki czując respekt dla jego potężnego dzioba wyczekują na pobliskich drzewach aż zaspokoi głód i odfrunie ...
W okolicy znajduje się kilka rybnych stawów. W pobliżu największego z nich zadomowiły się dwie czaple białe i czapla siwa. W płytkiej wodzie lub na brzegu czatują nieruchomo na rybki, a wśród otaczających staw zarośli poszukują płazów,ślimaków i innych smakołyków.
Na sąsiadującej ze stawami łące napotkałam parę żurawi. Oba dostojne ptaki dumnie kroczyły poszukując pożywienia pośród budzących się do życia traw ... Żurawie łączą się na całe życie i być może to właśnie tę uroczą parę spotykam tutaj już od paru lat. W pobliżu znajduje się też gniazdo bocianie, a całkiem niedaleko stąd, w odległości ok. 2 km kolejne. To w nim ubiegły sezon spędzała nasza kochana Buba
. Tegoroczna kończąca się już zima nie sprawiała większych kłopotów dziko żyjącym zwierzętom, z uwagi na niezbyt niskie temperatury oraz niewielkie opady śniegu. Małe ptaki zaglądały do znanych sobie stołówek, gdzie każdego dnia mogły znaleźć w nich swoje ulubione przysmaki. Najliczniej pojawiającą się grupą były sikory bogatki, modraszki i ubogie, kowaliki oraz pełzacze.
……....
...
W połowie stycznia jeden z karmników zlokalizowanych na skraju lasu przy dużym dębie zaczęły odwiedzać raniuszki. Pojawiały się zawsze gromadką i ochoczo zajadały rozdrobnione tłuszczowe kule oraz orzeszki. https://youtu.be/aTD8yQrgJfU